Brudd i kragebeinet

Kragebeinet, også kalt clavicula, er benet som forbinder brystbenet og skulderbladet. Brudd i kragebeinet kan være svært smertefult

| Oppdatert

Om

Kragebeinet (clavicula), er benet som forbinder skulderbladene og brystbeinet. Brudd i kragebeinet oppstår ofte ved fall direkte på skulderen eller etter fall med strak arm. Tilstanden er svært vanlig blant barn og unge. Ofte oppstår bruddene etter fall på sykkel eller kontaktidrett der man får støt mot skulderen. Som regel blir man helt fin igjen etter et brudd i kragebeinet. Men dersom man mistenker kragebeinsbrudd skal man alltid undersøkes av lege.

De fleste brudd skjer midt på kragebeinet. Du kan også lese mer om skuldersmerter i vår skuldersmerte-guide

Symptomer

  • Ofte svært smertefult
  • Hevelse over kragebeinet
  • Vanskelig å bevege arm

Diagnostikk

Ofte er det en tydelig feilstilling og hevelse over kragebeinet. Diagnosen bekreftes ved å ta et røntgenbilde.

Hva kan du gjøre selv?

Hold armen og skulderen i ro. Avlast gjerne armen med en fatle. Ta kontakt med lege og få bruddet undersøkt.

Behandling på legevakt/sykehus

Dersom feilstillingen er liten behandles ofte kragebeinsbruddene med fatle. Man skal da kun bruke armen til smertegrense, og ikke løfte armen over skulderhøyde de første ukene. Ofte vil det også være nødvendig med bruk av smertestillende medisin første uken.

Dersom bruddet er stygt, eller nerver og/eller blodkar står i fare for å bli skadet så kan det bli aktuelt med operasjon. Dette inngrepet gjøres ved at man fester de to beinbitene med en plate.

Rehabilitering

Det er viktig å komme i gang å bruke skulderen og armen så fort som mulig. Man kan begynne å bruke armen med en gang smertene tillater det. Etter hvert burde man begynne opptrening for å gjenvinne tapt styrke og for å redusere stivhet i skulderleddet.

Du kan lese mer om kragebeinsbrudd og skulderskader på Senter for idrettsskadeforskning

| Publisert

| Oppdatert