✔️Til helsevesenet og privatpersoner

✔️Diskret levering

✔️Til helsevesenet og privatpersoner

✔️Diskret levering

Overarmsbrudd, øvre del (proksimal humerus fraktur

Hva er et overarmsbrudd? Overarmsbenet, også kalt ulna er et ben som forbinder skulderen med underarmen. Et brudd i den øvre delen av overarmsbenet kalles på legespråket en proksimal humerusfraktur. Man kan pådra seg et slikt overarmsbrudd ved fall på albue eller utstrakt arm. Eldre pasienter med beinskjørhet er overrepresentert når det kommer til pasienter…

| Oppdatert

Hva er et overarmsbrudd?

Overarmsbenet, også kalt ulna er et ben som forbinder skulderen med underarmen. Et brudd i den øvre delen av overarmsbenet kalles på legespråket en proksimal humerusfraktur. Man kan pådra seg et slikt overarmsbrudd ved fall på albue eller utstrakt arm.

Eldre pasienter med beinskjørhet er overrepresentert når det kommer til pasienter som pådrar seg denne typen brudd.

Symptomer

  • Sterke smerter ved bevegelse i skulderen
  • Vondt å klemme på skulderen
  • I sjeldne tilfeller kan man miste følelsen på siden av skulderen

Diagnostikk

Som regel holder det å ta et røntgenbilde for å sette diagnosen. Men i enkelte tilfeller, særlig når man vurderer operasjon, så vil man kunne ta et CT- eller MR-bilde for å få bedre oversikt.

Behandling

De fleste bruddene blir behandlet med fatle, som skal sitte inntil kroppen. Dersom bruddet er veldig feilstilt eller ved større knusning av beinet, kan det være aktuelt med kirurgisk behandling med enten plater som skrus fast for å stabilisere beinet eller en protese. Som regel vil det også være behov for smertestillende medisin, da denne typen skade kan være smertefull.

Prognose

Dersom bruddet behandles uten operasjon, så skal man normalt sett bruke fatle i omtrent en uke, før kontroll med røntgen for å se at bruddet ikke har blitt mer feilstilt. Etter kontroll skal pasienten begynne gradvis begynne å ta armen ut av fatlen for å begynne med pendeløvelser. Etter to uker etter skaden, slutter man å bruke fatle og man fortsetter opptreningen med gradvis økende leddutslag i skulder. Man skal aldri heve armen sideveis mer enn 90 grader ut fra kroppen (abdusere) de første seks ukene etter skaden.

Etter seks uker avsluttes behandlingen med et nytt røntgenbilde og en klinisk kontroll hos lege.

Referanser

| Publisert

| Oppdatert