Skulder ut av ledd

Å få en skulder ut av ledd kan være svært smertefullt. Behandlingen foregår vanligvis på sykehus og består i å få skulderen på plass (reponere skulderen) så raskt som mulig

| Oppdatert

Det er vanligst å få en skulder ut av ledd når man er ung og oftest i forbindelse med idrett. På legespråket kalles tilstanden skulderluksasjon, og man skiller mellom fremre og bakre luksasjon. Omtrent 95% av de som får en skulder ut av ledd, har en fremre lukasjon.

Dersom man har hatt skulderen ut av ledd en gang, er det større sannsynlighet for at det vil skje igjen.

Symptomer

  • Sterke smerter i skulderen, smertene vil bli sterkere dersom man forsøker å bevege armen
  • Holder ofte armen i en spesiell stilling (lett utadrotert og ut fra kroppen)

Diagnostikk

Legen vil spørre spørsmål rundt symptomene dine og gjøre en visuell inspeksjon av skulderen. Det vil også bli tatt et røntgenbilde av skulderen for å bekrefte diagnosen, skille mellom fremre og bakre luksasjon og for å se etter eventuell skjelettskade. Det er ikke unormalt at det har tilkommet brudd eller andre skader i skulderen når man får en skulder ut av ledd.

Legen vil også undersøke om det er skader på nerver eller blodkar.

Behandling

Pasienter med mistenkt førstegangs skulderluksasjon skal fraktes til sykehus hvis mulig. Målet er å få skulderen tilbake i normal stilling. Det er viktig med rask behandling for å unngå senkomplikasjoner, og det vil også være lettere å få skulderen på plass når det er gått kort tid siden skaden. Som regel ønsker man å ta et røntgenbilde før man får skulderen på plass, men dersom det er langt til sykehuset kan legen forsøke å få på plass (reponere) skulderen før man kommer til sykehuset.

Det finnes mange forskjellige teknikker for å få skulderen på plass. Blant de vanligste behandlingsmetodene er:

  • Scapular manipulation/ hengende arm
  • Fares metode
  • Kochers metode
  • Operasjon

Reponering av skulder vil gjøres etter at det er gitt smertestillende behandling.

Dersom man har fått skulderen ut av ledd flere ganger vil av og til kunne klare å få skulderen på plass på egenhånd. Pasienter som har fått en skulder ut av ledd mange ganger, kan bli tilbudt operasjonsvurdering for å stabilisere skulderleddet.

Rehabilitering

Etter at man har vært på sykehus, og skulderen er på plass, er det viktig å holde armen i ro de første 3-4 dagene. Oftest bruker man en fatle i denne perioden. Det er normalt å ha noe smerter den første tiden etter å ha fått en skulder ut av ledd. Smertestillende medisiner som paracetamol og ibuprofen vil som oftest gi tilstrekkelig smertelindring. Etter å ha avlastet skulderen de første dagene starter en opptreningsperiode med bevegelighetsøvelser og styrketrening. Det kan være aktuelt å få hjelp av en fysioterapaut til dette.

Man skal unngå utadrotasjon på mer enn 10 grader, heving av arm over skulderhøyde og tunge løft de første 6 ukene.

Det er viktig å ikke returnere til idrett for tidlig etter at man har fått en skulder ut av ledd. Dersom man går for raskt i gang kan man få skulderen ut av ledd på nytt. Som regel ønsker man en rehabiliteringsperiode på tre måneder.

Når burde man oppsøke lege?

Gå til legen dersom du

  • Har symptomer som beskrevet ovenfor og tror skulderen kan være ute av ledd
  • Opplever at skulderen ikke er stabil og tidligere har hatt en skulder ut av ledd
  • Er redd for at skulderen skal gå ut av ledd på nytt
  • Har hatt et traume og har vondt i skulderen

Møtet med legen

Før du møter opp for å snakke med lege eller annet helsepersonell kan ha god nytte av disse tipsene:

  • Still spørsmål når du ikke skjønner. Av og til kan det være at legen forklarer ting på en vanskelig måte. Legen er der for å forklare ting til deg deg så du skjønner de. Vær ærlig og spør om legen kan forklare det på nytt dersom du ikke skjønner
  • Skriv ned dine spørsmål på et ark. Ofte kan man glemme å spørre alle spørsmålene man har. Skriv derfor ned alle spørsmål du måtte ha. Presenter dette for legen, så kan dere gå gjennom spørsmålene en etter en. Eksempler på spørsmål kan være:
    • Hvordan foregår operasjonen?
    • Hvor lenge må barnet være på sykehus?

Referanser

Midtgaard, Det norske Legetidsskrift – Fremre skulderluksasjon

| Publisert

| Oppdatert