Røntgenundersøkelse

Ved hjelp av røntgenstråler kan man danne bilder av kroppens ulike bestanddeler. I Norge har man brukt røntgen til diagnostisering i over 100 år.  Røntgenstråler sendes inn i pasienten utenfra og gjennom området som skal undersøkes. Et bilde kan dannes ved at røntgenstrålene registreres på den andre siden av pasienten.  Indikasjoner Det er mange indikasjoner…

| Oppdatert

Ved hjelp av røntgenstråler kan man danne bilder av kroppens ulike bestanddeler. I Norge har man brukt røntgen til diagnostisering i over 100 år. 

Røntgenstråler sendes inn i pasienten utenfra og gjennom området som skal undersøkes. Et bilde kan dannes ved at røntgenstrålene registreres på den andre siden av pasienten. 

Indikasjoner

Det er mange indikasjoner for å gjøre en røntgenundersøkelse. Det er legen som avgjør om det er hensiktsmessig å ta et røntgenbilde. Ofte vil leger som jobber klinisk kunne diskutere med en radiolog hvilken type bildeundersøkelse som er mest hensiktsmessig. En radiolog er en lege som er ekspert i bruk og tolkning av røntgen, CT, MR og ultralyd.

De vanligste røntgenundersøkelsene er:

  • Røntgen av overkropp (hjerte og lunger) gjør at man kan se lungebetennelse, hjertestørrelse, fremmedlegemer
  • Røntgen av skjelett gjør at man kan se brudd og feilstillinger

| Publisert

| Oppdatert