Mann med tett nese

Tett nese

Tett nese er et symptom de fleste vil ha fra tid til annen. Som regel vil en tett nese gå over av seg selv, men i enkelte tilfeller kan årsaken være sykdom som trenger behandling

| Oppdatert

Innledning

Tett nese er noe de fleste vil ha fra tid til annen. For de fleste vil en tett nese skyldes forkjølelse eller allergi, og gå over i løpet av kort tid. Andre vil oppleve langvarig nesetetthet som går ut over livskvalitet og funksjon i hverdagen. I denne omfattende oversiktsartikkelen skrevet av øre-nese-hals-lege går man gjennom de ulike årsakene til tett nese hos barn og voksne, hva slags behandlingsalternativer som finnes og når man burde oppsøke lege.

Nesens funksjon og anatomi

Nesens funksjon

Nesen filtrerer, fukter og varmer opp luften vi puster inn. Hvis nesen er tett har vi heldigvis munnen å puste med, men luftkvaliteten som når lungene blir vesentlig dårligere ved munnpusting. Tett nese kan føre til at man begynner å puste med munnen. Dette vil ofte føre til uttørking av slimhinner i munn og svelg.

Nesen har en naturlig syklus der den ene siden er mer åpen enn den andre. Vekslingen skjer ca. hver 4. time og er et normalfenomen. De fleste tenker ikke over det, men kjenn etter. Ved forkjølelse vil man merke dette ekstra godt, da slimhinnene i nesen blir hovne og gjør at nesen blir tettere.

Nesen kan bli trangere i liggende stilling på grunn av høyere vevstrykk i flatt leie.

Nesens oppbygning

Byggestenene i nesen er slimhinne, brusk og ben. Disse tre komponentene kan alle bidra til å gjøre nesen tett.

  • Neselimhinnene kan alene gi tett nese ved at den hovner opp, enten midlertidig ved feks forkjølelse  eller bihulebetennelse, eller mer varig som ved allergi
  • Brusken som skiller de to neseborene (skilleveggen) kan bli skjev. Dette vil kunne føre til tett nese.
  • Benet i nesemuslingene kan være forstørret, og føre til tett nese.
Nesens anatomi sett fra siden. Klikk for større bilde.

Tett nese hos barn

Det er relativt normalt for barn å ha tett nese. Hvis barnet har vansker med å suge melk på grunn av nesetetthet, kan man forsøke å dryppe saltvannsdråper i neseborene på barnet før måltidene. Man kan også tørke bort snørr med en klut, bruke et nesesug eller ballongsprøyte for å få ut snørr. De minste barna (barn under seks måneder), kan ha neselyder uten at det foreligger forkjølelse.

Når barn blir fra litt større, er det svært vanlig at mange barn blir forkjølet. Dette kan gi midlertidige søvnvansker, da barnet sover dårligere fordi det må puste med åpen munn. Det kan da være lurt å heve hodeenden av barnesengen ca. 10-20 cm. Det kan også være lurt å dryppe med saltvannsdråper morgen og kveld.

Tett nese hos voksne

Tett nese er et svært vanlig symptom også i den voksne befolkningen. Alle opplever fra tid til annen å bli tett i nesen i forbindelse med forkjølelse. Men for noen så vil tett nese være et langvarig problem som går ut over livskvalitet. Det er da viktig å oppsøke lege for å finne mulige underliggende årsaker.

Målet med all behandling er å få åpnet nesen, men samtidig skal ikke nesen være for åpen. Nesen skal være passelig trang slik at lufta møter motstand, som skaper turbulens. Dersom neseåpningene blir for åpne vil lufta passere hurtig og rett fram som i et rør og gi tørrhet og problematisk skorpedannelse som resultat. 

Så langt man kan prøver man å behandle tett nese uten operasjon.

Hva du kan gjøre selv

Det finnes flere tiltak man kan gjøre selv for å holde nesen åpen.

| Oppdatert

Populære artikler