Arteriell blodgass

Hva er arteriell blodgass? En arteriell blodgass er en blodprøve som blant annet brukes for å vurdere lungefunksjon, syre-base-status i kroppen, kulldioksid- og oksygenmetningen i blodet. Hvordan gjøres en arteriell blodgass? Undersøkelsen er enkel å utføre, og krever ingen forberedelser. Som regel vil man ta blodprøven fra en pulsåre på håndleddet (arteria radialis) . Legen…

| Oppdatert

Hva er arteriell blodgass?

En arteriell blodgass er en blodprøve som blant annet brukes for å vurdere lungefunksjon, syre-base-status i kroppen, kulldioksid- og oksygenmetningen i blodet.

Hvordan gjøres en arteriell blodgass?

Undersøkelsen er enkel å utføre, og krever ingen forberedelser. Som regel vil man ta blodprøven fra en pulsåre på håndleddet (arteria radialis) . Legen eller sykepleieren vil føle med to fingre etter pulsen og deretter stikke en tynn nål inn i blodåren. Når man treffer riktig vil en liten mengde blod sugd inn i en sprøyte. Deretter vil man legge på en liten kompresjonsbandasje over innstikksstedet.

Er det smertefult eller noen kjente komplikasjoner?

For de fleste vil det gå helt fint å ta en arteriell blodgass, men noen synes det kan være litt vondt eller ubehagelig. Dersom man går på blodfortynnende medisiner vil det kunne ta litt lengre tid før det slutter å blø. Da må man komprimere innstikksstedet i lengre tid etterpå. Det er ekstremt sjeldent at en arteriell blodgass fører til komplikasjoner.

Se også, hvordan vurdere arteriell blodgass

| Publisert

| Oppdatert