Om hypofysen
Hypofysen, også kalt hjernevedhenget, er en hormonproduserende kjertel, på størrelse med en klinkekule som ligger rett i underkant av hjernen. Hypofysen ligger nederst i hodeskallen, beskyttet i en liten benet grop som heter cella turcica.
Hypofysen er knyttet til hypothalamus via hypofysestilken. Samspillet mellom hypothalamus og hjernen er viktig for kroppens hormonregulering.
Hypofysen består av en forlapp og en baklapp. I forlappen produseres det syv ulike hormoner. I baklappen skilles det ut to typer hormoner, som har blitt produsert i hypothalamus. Disse hormonene skilles ut i blodbanen og påvirker andre organer i kroppen. Du kan lese om funksjonen til de ulike hypofysehormonene under.
Hormoner produsert i forlapp:
- Binyrebarkstimulerende hormon: Adrenokortikotropt hormon (ACTH)
- Styrer produksjonen av hormoner i binyrebarken. Binyrebarken produserer hormonene: kortisol, aldosteron og mannlige kjønnshormoner.
- Skjoldkjertelstimulerende hormon: Thyroid-stimulerende hormon (TSH)
- Styrer produksjonen av hormoner i skjoldbruskkjertelen (thyroidea). Skjoldbruskkjertelen produserer tyroksin som er et viktig stoffskiftehormon med virkning på mange av kroppens funksjoner.
- Kjønnskjertelstimulerende hormoner: Follikkelstimulerende hormon (FSH) og Luteiniserende hormon (LH)
- FSH og LH styrer store deler av funksjonen til eggstokkene og testiklene. FSH og LH er nødvendige for den normale produksjonen av østrogen og utviklingen av egg i eggstokker og dannelsen av testosteron og spermieutvikling i testiklene.
- Prolaktin
- Prolaktin stimulerer brystkjertlene til vekst og modning.
- Veksthormon: Growth hormone (GH)
- Veksthormon er viktig for lengdevekst, men har også mange andre funksjoner. Det har blant annet betydning for stoffskifte, muskler, blodsukkernivå og sinnsstemning.
Hormoner produser i baklapp:
- Oxytocin
- Oxytocin hjelper ammende kvinner med å drive frem melk i brystene.
- Vannsparende hormon: Antidiuretisk hormon (ADH)
- ADH er et hormon som gjør at kroppens vanntap reduseres. Hormonet stimulerer nyrene til å konsentrere opp urinen.