✔️Til helsevesenet og privatpersoner

✔️Diskret levering

✔️Til helsevesenet og privatpersoner

✔️Diskret levering

Dottfølelse i øret

«Dottfølelse» i øret er en opplevelse mange har og som ikke alltid kan forklares.

| Oppdatert

Hva er dottfølelse i øret?

«Dottfølelse» i øret er en opplevelse mange har og som ikke alltid kan forklares. Disse pasienten blir ofte henvist fra fastlegen til øre-nese- halsspesialist. I første omgang er det da aktuelt for øre-nese-hals-legen å undersøke øretubens funksjon. Øretuben går fra nesesvelgrommet til  mellomøret, og sørger for at det kan slippe til luft til mellomøret, gjerne når  man gaper eller gjesper.

Hva kan forårsake dottfølelse i øret?

Noen er skapt med en litt trang øretube, dette man medføre at det kan dannes undertrykk som kan gi dottfølelse i øret. Dette kan enkelt påvises med en måling av mellomøretrykket. 

Andre årsak til dottfølelse i øret kan være trykkendringer, som ved dykking eller flyturer. Dette kan også føre til forbigående øresmerter, men kan også utvikle seg videre til mellomørebetennelse

Noen, gjerne svært tynne pasienter kan ha en for åpen øretube. Lyden man lager når man snakker, puster eller spiser går da  «snarveien» til mellomøret og oppfattes som høy og ubehagelig. Typisk er at dette fenomenet forsvinner om man legger seg ned på sofaen. Dette skjer på grunn av trykkøkning i slimhinnen i øretuben, som gjør at øretuben lukker seg. 

Mange pasienter har langvarige plager med dottfølelse uten at legen finner noen forklaring. Det er likevel viktig med en grundig undersøkelse før man avskriver at det kan dreie seg om underliggende sykdom. Selv om det nesten alltid er helt uskyldig, finnes det sjeldne, men og av og til alvorlige tilstander som må utelukkes.

| Publisert

| Oppdatert