ANNONSØRINNHOLD

Slik sjekker man seg for klamydia uten å gå til legen

Sommeren er her og det betyr høysesong for smitte av kjønnssykdommer.

– Vi anbefaler å sjekke seg for klamydia dersom man har hatt sex med ny partner og ikke har brukt kondom. Man bør også teste seg dersom man har symptomer på klamydia, sier Lege Ola Skaansar fra legevakta.no. Det kan ta opptil 14 dager fra du ble smittet med klamydia til testen faktisk slår ut.

– Omtrent 3 av 4 med klamydia får ingen symptomer – det er derfor viktig å teste seg når man har hatt sex med en ny partner. Dette gjelder særlig dersom man har hatt ubeskyttet sex. Man kan teste seg hos fastlege, på helsestasjon eller kjøpe en hjemmetest fra legevakta.no, sier han.

Mange vet ikke at de er smittet

Dessverre er det mange som går rundt med kjønnsykdommer uten at de er klar over det. Ubehandlet vil klamydiainfeksjon kunne føre til betennelse i eggledere- og eggstokker og kvinner. I noen tilfeller kan dette føre til vanskeligheter med å få barn eller det kan føre til svangerskap utenfor livmoren. Klamydia fører sjeldent til sterilitet hos menn, men kan føre til en smertefull betennelse i bitestiklene forklarer Skaansar.

Gratis behandling

På hjemmetesten hos legevakta.no får man svar på om man har pågående klamydia- eller gonoréinfeksjon. Hos noen tester man også for mykoplasma dersom pasienten har symptomer som skulle tilsi at man kan ha dette. Testene utføres forskjellig hos kvinner og menn. Menn tar en urinprøve, og kvinner bruker en vaginalpensel. Prøvene sendes direkte til Fürst sitt laboratorium der testene blir analysert.

Dersom man skulle være smittet vil man først få en skriftlig beskjed av legen via Pasientsky. Noen timer senere ringer legen for med informasjon om behandlingen som skal gis. Vi forklarer også om lovpålagt smitteoppsporing og råd i forhold til behandlingen, forteller han.

Økende antall tilfeller med gonoré i Norge

Gonoré forårsakes av bakterien Neisseria gonorrhoeae. Siden 2012 har det vært en kraftig økning av gonoré-smitte. Ved genitale gonoré-infeksjon vil omtrent 50% av kvinner ha få eller ingen symptomer og derfor ikke være klar over at de er smittet.

– Ubehandlet gonoré kan føre til konsekvenser for både menn og kvinner. Menn kann få bitestikkelbetennelse og kvinner kan få infeksjon i eggledere. Både menn og kvinner kan bli sterile dersom de går med ubehandlet gonoré over tid, forklarer han.

Gonorétallene har vært lave i Norge i lang tid, men nå har vi høyeste forekomst på 25 år. Gonoré kan man også få i munnen, og smittes ved oralsex.

Symptomfri sykdom

Mykoplasma er en seksuelt overførbar infeksjon som kan smitte til vagina, penis og anus. Tilstanden gir som regel ikke noen symptomer. Man trenger ikke teste seg for mykoplasma med mindre man har symptomer. Mykoplasma er ufarlig for de fleste, og kroppen vil vanligvis bli kvitt bakterien uten antibiotika. Mykoplasma som gir symptomer bør behandles.

Fyll ut selvbetjente skjema og få tilsendt hjemmetest mot kjønnssykdommer

  • Vi sender testustyr hjem til deg i diskré pakke. Gratis frakt. Svar på prøve fås på furstpasient.no.
  • Testen avdekker klamydia og gonoré. Mykoplasma testes på indikasjon.
  • Gratis behandling og oppfølging om nødvendig
  • Pris kr 329,-