Om gonoré
Gonoré forårsakes av bakterien Neisseria gonorrhoeae. Bakterien kan smitte til både menn og kvinner. Urinrør, skjede, endetarm, hals og øye kan bli infisert. Smittefaren er høyere for en kvinne som har sex med en mann enn omvendt. Sykdommen forekommer hyppigst blant personer i risikogrupper som for eksempel menn som har sex med menn.
Det tar vanligvis 3 til 8 dager etter samleie før det oppstår symptomer. Gonoré er en meldepliktig sykdom i Norge. Det vil si at legen eller medisinske laboratorier er pliktig til å rapportere sykdommen til myndighetene.
Smittemåter
Bakterien smitter som regel ved seksuell kontakt. En annen smittemåte er dersom mor er infisert, og smitter den nyfødte under fødsel. Bakterien kan i prinsippet også smitte ved kyssing, men dette er sjeldent. De vanligste smittemåtene er:
- Vaginal samleie
- Analt samleie
- Oralsex
- Mor-barn ved fødsel
Symptomer ved gonoré
Kvinner. Gir symptomer hos omtrent 30%. Tilstanden vil derfor ofte være udiagnostisert, diagnostiseres tilfeldig eller ved smitteoppsporing. Tilstanden vil ofte kunne feiltolkes som en urinveisinfeksjon, da dette kan gi mange av de samme symptomene. Av de som får symptomer så er følgende vanligst:
- Smerter ved vannlating
- Hyppig vannlating
- Rødme/hovenhet rundt urinrørsåpningen
- Puss/utflod
- Forstørrede lymfeknuter i lysken
Menn. Gir symptomer i omtrent 80% av tilfellene symptomer. De typiske symptomene er:
- Svie (som å tisse piggtråd) og rikelig tykt og gult utflod ved vannlating. Utfloden kan også være blodtilblandet
- Rød og hoven urinrørsåpning
- Forstørrede lymfeknuter i lysken
Begge kjønn
- Infeksjon av endetarmen kan forekomme hos både menn og kvinner som har mottatt analsex. Hos kvinner kan infeksjon forekomme uten å ha hatt analt samleie, men ved spredning fra kjønnsorgan. Typiske symptomer er svie, kløe og følelsen av fukt analt. I sjeldnere tilfeller kan det forekomme blod, eller puss. Tilstanden kan også være uten symptomer.
- Halsbetennelse kan komme etter oralsex. Tilstanden kan gi feber og sår hals, men er ofte asymptomatisk.
Komplikasjoner
Uten behandling vil gonoré kunne føre til alvorlige komplikasjoner og nedsatt evne til å få barn. Blant komplikasjonene som kan oppstå er:
- Bekkeninfeksjon hos kvinner (salpingitt). Tilstanden må behandles raskt hos lege, og kan gi senkomplikasjoner som kroniske underlivssmerter eller vanskeligheter med å få barn. Typiske symptomer som kan oppstå er: smerter nederst i magen, feber, nedsatt allmenntilstand
- Bitestikkelbetennelse hos menn (epididymitt). Sees hos omtrent 1% av smittede. Tilstanden fører til akutte smerter og hevelse i en testikkel. Dersom begge testiklene blir infisert er infertilitet ofte resultatet
- Innsnevring av urinrøret hos menn
- Betennelse i øye. Kan forekomme ved smitte under fødsel. Forekommer oftest i første leveuke, og gir ofte hovne øyelokk, og kraftig pussdannelse fra øyne. Ved manglende behandling kan blindhet være resultatet
- Disseminert gonoré er sjeldent, og kjennetegnes ved at bakteriene går over i blodet. Dette kan det føre til frostanfall, feber og leddbetennelse og utslett, typisk på overkropp, bein, armer, håndflater og fotsåler
Diagnostikk
Gjøres ved PCR pinneprøve fra vagina hos kvinner og ved en urinprøve fra menn. Ved mistanke kan det også tas prøve fra endetarmsåpning og hals. Legen vil også sende inn prøvene til dyrkning for å finne ut hvilken antibiotika som har best effekt. Tidligere var det mer normalt å påvise bakterien i mikroskop.
Behandling
Behandlingen som vanligvis gis ved gonoré er antibiotika (ceftriakson 1g). Antibiotikaen settes som en sprøyte i setemuskelen. Deretter tas kontrollprøve etter to uker. Man skal være seksuelt avholden i denne perioden. Smitteoppsporing er viktig. Det er straffbart som pasient, og ikke hjelpe til i smitteoppsporingen. Gjennomløpt infeksjon gir ikke immunitet mot sykdommen. Det finnes heller ingen effektiv vaksine.
Hvor vanlig er gonoré?
Det har blitt en økning av pasienter med gonore de siste 10 årene. Økningen har funnet sted både blant heterofile menn og kvinner og menn som har sex med menn.
ÅR | ANTALL TILFELLER |
2012 | 445 |
2013 | 506 |
2014 | 682 |
2015 | 851 |
2016 | 1096 |
2017 | 1399 |
2018 | 1659 |
2019 | 1703 |
Kilde: MSIS.no
Når burde man oppsøke lege?
Gå til legen dersom du
- Har symptomer som beskrevet ovenfor
- Er redd eller usikker
- Har spørsmål relatert til seksuelt overførbare sykdommer
Møtet med legen
Før du møter opp for å snakke med lege eller annet helsepersonell kan ha god nytte av disse tipsene:
- Still spørsmål når du ikke skjønner. Av og til kan det være at legen forklarer ting på en vanskelig måte. Legen er der for å forklare ting til deg deg så du skjønner de. Vær ærlig og spør om legen kan forklare det på nytt dersom du ikke skjønner
- Skriv ned dine spørsmål på et ark. Ofte kan man glemme å spørre alle spørsmålene man har. Skriv derfor ned alle spørsmål du måtte ha. Presenter dette for legen, så kan dere gå gjennom spørsmålene en etter en.
Referanser
Det norske Legetidsskrift – Gonorè
NEL – Gonoré