Mann med parafimose

Parafimose – forhuden sitter fast

Parafimose er en tilstand der forhuden ikke lar seg trekke frem igjen.

| Oppdatert

Om

Parafimose er en tilstand der forhuden på penis er trukket tilbake og ikke lar seg trekke frem igjen. Dette kan føre til blokkert tilbakedrenasje av blod, som gjør det vanskeligere å tilbakeføre forhuden til sin normale posisjon. Hvis tilstanden ikke behandles, kan det i verste fall føre til vevsskade (nekrose) av glans penis.

Symptomer

  • Smerter. Pasienten kan ha intense smerte i området rundt penisskaftet.
  • Hevelse. Det kan oppstå hevelse på grunn av økt blodstrøm til det berørte området. Dette kan gjøre det vanskeligere å få forhuden tilbake på plass.
  • Rødhet. Området rundt penisskaftet kan bli rødt og irritert på grunn av innsnevringen og betennelsen som oppstår.
  • Problemer med vannlating. Pasienten kan oppleve vanskeligheter med å urinere på grunn av innsnevringen rundt urinrøret.

Behandling

Dersom du tror at du har parafimose er det viktig å oppsøke lege med en gang, da det trenger akutt behadling. Ubehandlet kan tilstanden gi varige skader på penis.

Ved akuttbehandling hos lege er det første tiltaket å forsøke å redusere hevelsen. Dette kan gjøres ved å klemme hardt (til smertegrensen) på glans penis i flere minutter, før man forsøker å trekke forhuden forsiktig frem igjen. Dette kompresjonstiltaket har vanligvis effekt, og hvis det ikke virker, kan det hende man ikke har klemmet lenge nok. I tilfeller der smertene er svært intense, kan det være nødvendig å bruke lokalbedøvelse før behandlingen.

Kirurgisk behandling anbefales ofte etter en episode med parafimose for å løse pasientens problem med trang forhud. I noen tilfeller kan kirurgisk inngrep også være nødvendig umiddelbart for å tilbakeføre forhuden og forhindre hudnekrose. Den akutte operasjonen innebærer å lage et lite snitt i lengderetningen på forhuden,og dette kan gjøres i lokalbedøvelse.

| Publisert

| Oppdatert