✔️Til helsevesenet og privatpersoner

✔️Diskret levering

✔️Til helsevesenet og privatpersoner

✔️Diskret levering

Mann med priapisme

Vedvarende ereksjon (priapisme)

Langvarig og vedvarende ereksjon (priapisme) skal behandles raskt for å unngå permanent skade i penis

| Oppdatert

Priapisme er en langvarig ereksjon uten seksuell opphisselse. Vanligste årsak er selvutført injeksjon av legemidler i svamplegemet grunnet manglende ereksjon. Av og til skyldes tilstanden legemidler brukt mot for høyt blodtrykk, antipsykotika, antidepressiva, kokain eller overforbruk av alkohol.

Det finnes to typer priapisme:

  • Iskemisk priapisme. Dette skjer når blodet har vanskelig for å strømme ut av penis. Det kan oppstå på grunn av tilstander som sigdcelleanemi (en genetisk sykdom som påvirker røde blodlegemer) eller bruk av visse medisiner som fremmer ereksjon. Dette kan føre til en veldig hard og smertefull penis. Iskemisk priapisme er alvorlig fordi det kan skade vevet i penis og føre til nekrose.
  • Ikke-iskemisk priapisme. Dette er mindre vanlig og skyldes vanligvis en unormal forbindelse mellom en arterie og corpus cavernosum (svamplegemene i penis). Det kan oppstå etter traumer eller skader på penisområdet. Denne typen priapisme fører ofte til en mindre hard ereksjon som ikke er smertefull. Ikke-iskemisk priapisme er mindre dramatisk enn iskemisk priapisme.

Symptomer

Kan etter hvert utvikle seg sterke smerter i en erigert penis.

Behandling

  • Førstebehandling som kan prøves raskt er: lett fysisk aktivitet eller legge på en kald klut på penis
  • Dersom dette ikke fungerer kan lege sette lokalbedøvelse i penis, for deretter å trekke blod ut fra svamplegemet med en kanyle

Når burde jeg gå til lege?

Dersom du har en langvarig ereksjon som ikke vil gå ned burde du oppsøke lege. Dersom tilstanden får stå mer enn 4 timer vil det kunne bli varige skader i svamplegemet. Dette vil kunne gi permanent ereksjonssvikt

| Publisert

| Oppdatert