atrieflutter

Atrieflutter

Bakgrunn Atrieflutter er en vanlig hjerterytmeforstyrrelse som forekommer hos omtrent 1-2 prosent av befolkningen. Tilstanden er vanligst blant pasienter over 60 år. Mange av de som har atrieflutter har også annen hjertesykdom- eller kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS). Sykdommen forårsakes av elektriske sirkelstrømmer i hjertets forkamre (atriene). Klinikk Tungpust Hjertebank Besvimelse eller nærbevimelse Klam Diagnostikk For…

| Oppdatert

Bakgrunn

Atrieflutter er en vanlig hjerterytmeforstyrrelse som forekommer hos omtrent 1-2 prosent av befolkningen. Tilstanden er vanligst blant pasienter over 60 år. Mange av de som har atrieflutter har også annen hjertesykdom- eller kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS).

Sykdommen forårsakes av elektriske sirkelstrømmer i hjertets forkamre (atriene).

Klinikk

  • Tungpust
  • Hjertebank
  • Besvimelse eller nærbevimelse
  • Klam

Diagnostikk

For å sette diagnosen atrieflutter vil legen gjøre en EKG-undersøkelse. På sykehuset vil det også tas blodprøver, og ofte kan det være nødvendig med andre undersøkelser som ultralyd av hjertet (ekkokardiografi) og kontinuerlig hjerteovervåkning.

Behandling

Tilstanden krever akutt innleggelse på sykehus. Mange pasienter vil trenge medisiner som roer ned hjerterytmen. På sykehus vil man kunne forsøke å konvertere atrieflutteren til normal hjerterytme ved bruk av el-konvertering (støt som gis i narkose) eller medisiner.

Pasienter med stadige gjentagende atrieflutter kan behandles med ablasjon, som er en behandlingsmetode der man ødelegger de områdene i hjertets forkamre som er årsak atrieflutteren.

Mange pasienter som har atrieflutter eller atrieflimmer vil bli satt på blodfortynnende medisiner. Dette er fordi disse hjerterytmeforstyrrelsene gir økt risiko for slag.

| Publisert

| Oppdatert