Pulled elbow, albueskade hos barn

Innledning Pulled elbow er en vanlig type skade hos små barn. Gjennomsnittsalder er 2 år, og sees sjelden hos barn over 7 år. Skaden opptrer ofte etter drag i armens lengderetning, for eksempel dersom når foreldre skal dra barnet med seg. Dette fører til at underarmsbeinet, radius delvis faller ut av leddbåndet som holder det…

| Oppdatert

Innledning

Pulled elbow er en vanlig type skade hos små barn. Gjennomsnittsalder er 2 år, og sees sjelden hos barn over 7 år. Skaden opptrer ofte etter drag i armens lengderetning, for eksempel dersom når foreldre skal dra barnet med seg. Dette fører til at underarmsbeinet, radius delvis faller ut av leddbåndet som holder det fast i albuen.

Symptomer og funn

Vanligste symptomer er:

  • Sterke smerter i skadeøyeblikket, men som ofte vil avta etter hvert. Barnet vil nekte å bruke armen i etterkant, og holde armen inntil kroppen
  • Smerter hvis man forsøker å vri i underarmen (supinere og pronere), kan også være vondt å bevege i albueleddet (flektere og ekstendere).
  • Normalt sett ingen hevelse eller ytre tegn på skade

Behandling

Ofte vil underarmen hoppe på plass av seg selv innen man har nådd legevakten. Dersom den ikke har gjort dette vil legen forsøke å samtidig bøye og rotere i underarmen. Av og til kan det høres et lite klikk, som i at den hoppet på plass. Deretter vil barnet bli smertefritt i løpet av kort tid.

Prognose og oppfølging

Er vanligvis ikke nødvendig. Mange barn som har fått tilstanden en gang vil ofte få den igjen. Tilstanden er helt ufarlig, og alle barn vil vokse den av seg.

| Publisert

| Oppdatert