Kikhoste

Kikhoste, også kalt pertussis, er en svært smittsom luftveisinfeksjon forårsaket av kikhostebakterien Bordetella pertussis. Sykdommen kommer som regel i epidemier med noen års mellomrom og kan ramme både voksne og barn. Tilstanden er mest alvorlig for spedbarn. Vaksine Vaksine mot kikhostebakterien er en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Alle barn får tilbud om å ta vaksinen. Vaksinen vil…

| Oppdatert

Kikhoste, også kalt pertussis, er en svært smittsom luftveisinfeksjon forårsaket av kikhostebakterien Bordetella pertussis. Sykdommen kommer som regel i epidemier med noen års mellomrom og kan ramme både voksne og barn. Tilstanden er mest alvorlig for spedbarn.

Vaksine

Vaksine mot kikhostebakterien er en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Alle barn får tilbud om å ta vaksinen. Vaksinen vil ofte vare noen år, før effekten etter hvert begynner å avta. Personer som har vært smittet av kikhostebakterien vil som regel være immune mot sykdommen i noen år, før også denne effekten begynner å avta.

Gravide kvinner er anbefalt å ta ny vaksine, for å redusere faren for smitte til spedbarnet.

Symptomer på kikhoste 

Infeksjonen starter ofte med forkjølelsessymptomer med feber og rennende nese. Etter hvert utvikles en karakteristisk hoste med en typisk hvesende innpust (kiking). Kiking er mindre normalt hos voksne og hos vaksinerte.

Hosten er ofte verst om natten. Av og til er hosten så kraftig at man begynner å blø neseblod eller får oppkast. Noen barn kan bli blårøde i ansiktet under hosteanfallene.

Hoste kan være fraværende hos spedbarn, men spedbarn kan oftere få korte pustestans. Dette er et alvorlig symptom og kan i verste fall være livstruende. Kikhoste-symptomene vedvarer ofte over lang tid. Av og til i opp til tre måneder, før de gradvis avtar.

Diagnostikk 

Bakterien kan påvises tidlig i forløpet ved hjelp av en nese-hals-prøve.

Behandling 

Barn som er påvirket og har alvorlig hoste, skal innlegges på isolat på sykehus. Behandling gjøres med antibiotika (erytromycin). Behandlingen må komme i gang så fort som mulig for at den skal ha god effekt. Også barnets nære familie skal ha antibiotikabehandling for å unngå at de også blir syke.

Kikhoste defineres som en allmennfarlig smittsom sykdom. Behandling og undersøkelser er derfor gratis.

| Publisert

| Oppdatert