✔️Til helsevesenet og privatpersoner

✔️Diskret levering

✔️Til helsevesenet og privatpersoner

✔️Diskret levering

Hofteleddsdysplasi

Hofteleddsdysplasi

| Oppdatert

Innledning

Hofteleddsdysplasi er en medfødt tilstand som skyldes at leddskålen i hoften (acetabulum) er for grunn. Årsaken til at noen kan få tilstanden er sammensatt, men ved 16 uker er bruskanlegget for hoften ferdig utviklet, og anatomiske forhold i livmoren kan da føre til hofteleddsdysplasi. Barn som blir født med setefødsel har også høyere risiko. Det finnes mange grader av hofteleddsdysplasi. Tilstanden forekommer hos omtrent 1-2% av alle nyfødte, og rammer oftest jenter. 

Symptomer og tegn

Dersom tilstanden ikke oppdages like etter fødselen, gir den typisk en haltende og unormal gange. Og kan føre til forkorting av benet som er affisert.

Undersøkelser 

Norge blir alle nyfødte undersøkt for hofteleddsdysplasi. Undersøkelsen som blir gjort kalles en Ortolanis test, og gjøres av lege. Dersom man mistenker hofteleddsdysplasi etter å ha gjort testen, eller det foreligger mange risikofaktorer vil det gjøres en ultralydundersøkelse. Dersom man skal gjøre diagnostikk av barn etter 3-månedersalder gjøres en røntgenundersøkelse av bekkenet.

Behandling 

Det er svært viktig at tilstanden oppdages tidlig. Behandling som igangsettes raskt etter fødselen er enkel og smertefri. Dersom barnet er yngre enn 3 måneders behandles hofteleddsdysplasi med Frejkas pute. Dette er en pute som spriker beina for å presse hodet i hoftebenet inn i leddskålen i hoften. Behandlingen varer i omtrent to til tre måneder og kurerer tilstanden i 95% av tilfellene.

Dersom diagnosen blir satt etter 3 måneders levesalder, blir behandlingen mer komplisert. I 3-6-måneders alder behandles barnet med en såkalt LIC-ortose. Dette er en en hard anretning som omslutter barnets bekken og hofter, sprer beina og presser hodet i hofte benet inn i leddskålen i hoften. Dersom hoften har gått ut av ledd, må den settes på plass i narkose, før det legges gips rundt hele hoften og beinet, som bæres i omtrent 6 måneder.

Etter 6-måneders alder kreves i de fleste tilfeller kirurgisk behandling der man reposisjonerer hofte, kan endre vinkler og gjøre andre korreksjoner. Mange av de som får sen behandling vil kunne få hofteproblemer senere i livet og kan av og til måtte få hofteprotese.

| Publisert

| Oppdatert