Brukket nese

Vanligste årsaker til brukket nese er fallskader, vold og idrettsskader. Dersom tilstanden ikke behandles kan nesen få en feilstilling

| Oppdatert

Innledning

Brukket nese, også kalt nesefraktur, utgjør 60% av alle ansiktsfrakturene, og er en av de hyppigste bruddskadene hos mennesker. De vanligste årsakene til brukket nese er vold, idrettsskader og fallskader. Personer med brukket nese kan ha en nese som står i normal stilling, eller den kan være ute av stilling. Sideforskyvning eller nedpressing av nesebeinet er den vanligste feilstillingen.

Symptomer og funn

Symptomene og funn ved brukket nese er smerter, neseblødning, tett nese, skjev og deformert nese.

Diagnostikk ved brukket nese

I de fleste tilfeller kan diagnosen stilles ved en klinisk undersøkelse. Legen vil gjøre en fremre rhinoskopi for å utelukke blødning i neseskilleveggen (septumhematom).

Det er viktig for legen å kartlegge skademekanismen og om det kan foreligge andre skader. Eksempler på skader man ønsker å utelukke er

I de fleste tilfeller trengs ikke røntgenbilde for å stille diagnosen brukket nese, men av og til må man ta et CT-bilde for å dokumentere skaden dersom det skulle være snakk om en voldssak.

Behandling ved brukket nese

Dersom man kommer svært raskt til øre-nese-hals-lege etter skaden kan legen ofte dra nesen på plass (reponere nesen) før det rekker å komme hevelse. Hevelsen vil ofte komme etter få timer.

Dersom det kommer hevelse før nesen blir reponert, vil man som regel vente noen dager inn til hevelsen har gått ned. Normalt sett vil man reponere nesen innen fem dager. Selve reponeringen gjøres med lokalbedøvelse.

Dersom man har fått blødning i neseskilleveggen (septumhematom), så vil dette behandles med en gang. Behandlingen vil da bestå av å drenere vekk blødningen. Dersom dette ikke gjøres vil det ofte bli infeksjon med påfølgende ødeleggelse av neseskilleveggen, som igjen kan føre til sadelnese.

Behandling av brukket nese hos barn

Hos barn vil det ofte være nødvendig å sette nesen tilbake i normal stilling raskere enn hos eldre. Grunnen til dette er at bruddet gror raskere hos barn og må derfor korrigeres hurtigere for å unngå feilstilling.

Nesens anatomi. Klikk for større bilde.

Prognose

De fleste brudd i nesen vil gro fint dersom bruddene reponeres skikkelig. Dersom tilstanden ikke behandles kan nesen få et deformert utseende.

Når burde man oppsøke lege?

  • Man mistenker at man kan ha brukket eller skadet nesen
  • Man er usikker eller redd
  • Man opplever sterke smerter

| Publisert

| Oppdatert