Akalasi

Akalasi kjennetegnes av manglende avslapning av nedre lukkemuskel i spiserøret. Dette fører til at mat ikke passerer, og kan føre til en utvidelse av diameteren på nedre del av spiserøret.

| Oppdatert

Innledning

En tilstand med manglende avslapning av nedre lukkemuskel i spiserøret. Dette fører til at mat ikke passerer, og vil kunne føre til en progressiv utvidelse av diameteren på nedre del av spiserøret. Spiserørsveggen blir dessuten tynn og slapp. Dette er ved siden av Zenkers divertikkel den vanligste kirurgiske sykdommen i spiserøret. Tilstanden har ukjent årsak, men trolig spiller degenerasjon av nerver i det såkalte i Auerbachs plexus en rolle. Akalasi øker faren for kreft i spiserøret.

Klinikk 

Akalasi kan gi

  • Svelgeproblemer som gradvis blir verre
  • Noen pasienter får brystsmerter på grunn av spasmer i øsofagus
  • Etter hvert kan det oppstå nattlig aspirasjon

Undersøkelser 

Det må alltid gjøres endoskopi, ettersom kreft kan gi lignende symptomer. Røntgen med bariumkontrast viser innsnevring i nedre øsofagus og dilatasjon lengre oppe. Ved manometri kan det bekreftes at nedre sfinkter er hypertonisk og resten av øsofagus kontraherer dårlig.

Behandling 

Hos 80% av pasienter har utblokking av nedre sfinkter god effekt på symptomer, og behandlingen kan gjentas om nødvendig. Dersom dette ikke har effekt, gjøres kirurgisk myotomi der nedre sfinkter spaltes. Dette gir ofte store problemer med refluks, og det må derfor gjøres en antirefluks-operasjon samtidig.

Les mer om Akalasi i intervjuet med Kjersti

| Publisert

| Oppdatert