Arbeids-EKG (AEKG)

Arbeids-EKG (AEKG) er en test som brukes ved mistanke om hjertesykdom. Ofte gjøres undersøkelsen på spinningsykkel.

| Oppdatert

Arbeids-EKG (AEKG) er en test som brukes ved mistanke om hjertesykdom. Testen foregår ved at pasienten utsettes for belastning samtidig som han eller hun er koblet til en EKG-maskin, som består av flere elektroder som overvåker hjertet.

Som regel foregår testen på en spinningsykkel, men kan i noen tilfeller også foregå på en tredemølle. Man vil starte rolig, for deretter å øke belastningen underveis.

Hvorfor gjøres undersøkelsen?

Undersøkelsen gjøres for å se hvordan hjertet påvirkes av fysisk aktivitet. Hjertemuskelen er forsynet med blod gjennom blodkar kalt kransarterier. Når man er i fysisk aktivitet vil hjertemuskelen trenge mer blod. Hvis man har tette kransarterier vil blodårene ikke levere nok blod til hjertet når man er i fysisk aktivitet, og pasienten vil ofte kunne kjenne symptomer som brystsmerter eller tungpust. Når hjertemuskelen får for lite blod vil dette registreres på EKG-maskinen.

Forberedelser

Det kreves ingen spesielle forberedelser, men det kan være lurt å ta med seg shorts eller en treningsbukse.

Er arbeids-ekg farlig?

Undersøkelsen gjøres av trenet helsepersonell under kontrollerte betingelser. For de aller fleste er undersøkelsen helt ufarlig. Enkelte pasienter, som har alvorlig underliggende hjertesykdom kan få fremprovosert symptomer og i sjeldne tilfeller få hjerteinfarkt.

| Publisert

| Oppdatert