• Sykdommer
  • Ordbok
  • Medisiner
Meny
  • Sykdommer
  • Ordbok
  • Medisiner
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Hjem / Kvinnelige kjønnsorganer og bryster / Endometriose

Endometriose

Endometriose er en gynekologisk sykdom hvor man gjenfinner vev fra livmorslimhinnen utenfor livmoren

Hva er endometriose ?

Endometriose er en gynekologisk sykdom hvor det gjenfinnes vev fra livmorslimhinnen utenfor livmoren, for eksempel på eggstokkene eller i bukhinnen. 

Det er stor variasjon i hvor mye pasientene er plaget. Man kan finne store endometrioseforandringer hos pasienter som er helt symptomfrie, mens andre med små endometrioseforandringer kan ha store plager som hemmer dem i hverdagen. Man regner med at omtrent 2% av den norske kvinnelige befolkningen har endometriose som gir plager. Tilstanden blir vanligere med økende alder, men finnes også hos unge kvinner.

Endometriose vokser flekkvis i vev der det egentlig ikke skal være. 

Hvilke symptomer er vanlige?

  • Sterke smerter like før og under menstruasjon
    • Symptomene varierer ofte med menstruasjonssyklus, men noen pasienter har konstante plager som opptrer uavhengig av den normale menstruasjonssyklusen
  • Dyp smerte under samleie
  • Noen pasienter har smerter ved avføring 

Hvorfor får man endometriose?

Ingen vet helt sikkert hvorfor noen kvinner får sykdommen. Én av teoriene er at sykdommen oppstår ved at biter av livmorslimhinnen som avstøtes fra livmoren under menstruasjon føres feil vei, slik at de istedenfor å komme ut gjennom skjeden som en mensutrasjonsblødning føres gjennom egglederne og ut i bukhulen. Ettersom sykdommen har en sammenheng med menstruasjon må østrogen være tilstede for at endometrioseforandringer kan oppstå. Dette vil også si at plagene forsvinner med overgangsalderen.

Endometriosevevet som er plassert utenfor livmorhulen oppfører seg på mange måter som den normale livmorslimhinnen og følger de normale forandringene i menstruasjonssyklusen, men skaper problemer fordi de ligger på feil sted. Vanlige steder å ha endometriosevev er på eggledere, eggstokker og på bukhinnen, men vevet kan også finnes andre steder i buken, og i sjeldne tilfeller er vevet også funnet for eksempel i lungene. Adenomyose er en tilstand som ligner på endometriose, men hvor det unormale vevet befinner seg inni selve livmormuskulaturen og ikke utenfor livmoren slik som ved endometriose. Noen mener at adenomyose er en variant av endometriose. Tilstanden gir mange av de samme plagene.

Hvilke komplikasjoner kan oppstå?

Sykdommen kan gi komplikasjoner som infertilitet og eggstokkcyster. Eggstokkcyster på grunn av endometrioseforandringer kalles for sjokoladecyster på grunn av deres utseende, og disse kan sprekke og gi opphav til akutte mage- eller underlivssmerter.

Hvordan diagnostiseres sykdommen?

Ved mistanke om endometriose kan fastlegen forsøke behandling med hormonpreparater. Dersom dette ikke har tilfredsstillende effekt, eller dersom det er mistanke om alvorlig endometriose, bør fastlegen henvise til gynekolog. Utenom sykehistorien er andre ting som kan gi mistanke om endometriose: ømme områder eller oppfylninger i bekkenet og cyster og arrvev på ultralyd. En sikker diagnose kan man bare få ved kikkhullsundersøkelse, hvor man går inn med et kamera i buken for å se etter endometrioseforandringer og ta prøve fra disse.

Hvordan behandling gis?

Behandlingen tilpasses pasientens behov og om pasienten har et ønske om å få barn. Smertestillende og betennelsesdempende medisiner som Naproxen og Ibux kombinert med hormonpreparater som for eksempel p-piller kan være aktuelt for pasienter med milde til moderate plager, mens pasienter med mer alvorlige plager kan ha behov for kirurgi.

Du kan lese mer om sykdommen på endometrioseforeningen sine nettsider.

Skrevet av: Medisinsk redaktør
Sist endret: januar 11, 2021
Share on facebook
Del
Share on email
Epost
Share on print
Print

Innholdsfortegnelse

Hyperaldosteronisme

Høyt blodtrykk som ikke lar seg korrigere av medisiner kan være første tegn på feokromocytom

Feokromocytom

Post-traumatisk stresslidelse (PTSD)

Hjernesvulst

Endometriose

Vondt i magen

Informasjon

Om oss
Kontakt oss
Personvern 

Om denne artikkelen

Opplysningene som gis på medisin.no er ikke en erstatning for et vanlig legebesøk. Dersom du finner opplysninger i teksten du mener er feil, vennligst ta kontakt med oss.