Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Hva skal jeg velge? - Din prevensjonsguide​

Hva er prevensjon?

Et prevensjonsmiddel beskytter mot å bli gravid når man ikke har planlagt å få barn. Kondomer vil foruten om å virke som prevensjon også kunne gi beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer. 

Man skiller mellom tre forskjellige prevensjonstyper, ut i fra hva de inneholder:

 • Prevensjon med både østrogen og progesteron (kombinasjonspreparat)
 
 • Prevensjon med bare progesteron
 
 • Hormonfri prevensjon
  • Kobberspiral, kondom, sterilisering, naturlig prevensjon («hoppe av i svingen» og flere)
 

Hva er vanligst å bruke?

De hyppigst brukte prevensjonsmidlene foruten kondom, er p-stav, hormonspiral og p-piller. Stadig flere kvinner skifter fra p-piller til p-stav eller hormonspiral da de to sistnevnte ikke gir økt risiko for blodpropp og fordi de gir bedre beskyttelse mot graviditet.

Hva anbefales?

 • Langtidsvirkende prevensjon (spiral eller p-stav) er anbefalt som førstevalg for alle kvinner med behov for prevensjon. Dette er prevensjon uten østrogen.
 
 • For kvinner som ønsker å starte med p-piller anbefales et kombinasjonpreparat med østrogen og levonorgestrel, f.eks Microgynon® eller Loette®, da disse gir lavest risikoøkning for blodpropp blant kombinasjonspreparatene. 
 
 • For kvinner med forhøyet risiko for blodpropp eller hjerte- og karsykdom anbefales et prevensjonsmiddel med kun gestagen, det vil si et prevensjonsmiddel uten østrogen
 

Hvordan velge riktig prevensjonstype?

Kvinner har mange alternativer når det kommer til prevensjon, men det finnes ingen prevensjonsmetode som passer perfekt for alle. De forskjellige prevensjonsmidlene har fordeler og ulemper. Derfor er det viktig å tilegne seg kunnskap så man kan finne et prevensjonsmiddel som passer en selv.

I tabellen nedenfor prøver vi å oppsummere de viktigste fordelene, ulempene og gi en idé om hvem prevensjonen kan passe for. 

Det er viktig å vite at kvinner er forskjellige, og av og til må man prøve ut flere typer prevensjon før man finner noe man blir fornøyd med. All hormonell prevensjon kan gi bivirkninger. Dersom du har bivirkninger er det viktig å ta kontakt med fastlege, gynekolog eller jordmor. Det finnes mange alternativer.

Man skal ha det bra med sin prevensjon!

For å vite mer om hvilken prevensjonstype som kan passe deg kan du spørre din fastlege, helsesøster, gynekolog eller jordmor.

Prevensjonsoversikt med fordeler og ulemper

Referanser

 1. https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/fagmed/norsk-gynekologisk-forening/veiledere/veileder-i-gynekologi/prevensjon/

 2. https://legemiddelverket.no/bivirkninger-og-sikkerhet/rad-til-helsepersonell/p-piller/anbefalte-hormonelle-prevensjonsmidler#minipille-uten-østrogen

 3. https://www.felleskatalogen.no/medisin/atc-register/G03

Om denne siden

Opplysningene som gis på medisin.no er ikke en erstatning for et vanlig legebesøk. Dersom du finner opplysninger i teksten du mener er feil, vennligst ta kontakt med oss.