kobberspiral

Kobberspiral

Kobberspiral er et sikkert prevensjonsmiddel som også kan brukes som nødprevensjon

| Oppdatert

Hva er en kobberspiral?

En kobberspiral er et hormonfritt prevensjonsmiddel som blir plassert inn i livmoren av lege, helsesøster eller jordmor. Kobberspiralen er laget i plast og formet som en T. Rundt plasten er det tvunnet koppertråd. Kobberspiral er et av de aller sikreste prevensjonsmidlene man kan bruke.

Kobberspiral kan også brukes som nødprevensjon inn til 5 døgn etter et ubeskyttet samleie. Kobberspiralen er 99.5% sikker og er derfor sikrere enn angrepillen. Når man bruker kobberspiralen som nødprevensjon kan man velge å fjerne kobberspiralen 7 dager etter samleie, eller man kan velge å beholde kobberspiralen som langtidsprevensjon.

Virkningsmekanisme

Når man bruker kobberspiral som prevensjon vil det løsne kobberioner fra kobbertrådene som er surret rundt spiralen. Kobberet konsentrerer seg opp i livmor og eggledere og virker toksisk mot sædceller og egg og fører til at det ikke blir noen befruktning av egget.

Når man bruker kobberspiral som nødprevensjon så virker kobberspiralen irriterende, og gjør det at et eventuelt befruktet egg ikke klarer å feste seg i livmoren.

Fordeler

  • Ekstremt sikker. Under 1% av kvinner med kobberspiral blir gravide hvert år
  • Kan brukes som nødprevensjon med 99.5% effekt, dersom den settes inn innen 5 dager etter samleie. Dvs. en god del større sikkerhet en angrepille.
  • Varer i 5 år
  • Kvinner over 40 år kan beholde kobberspiralen lengre enn 5 år, i de fleste tilfeller til man er ferdig med overgangsalderen
  • Omtrent 50% av de som begynner å bruke kobberspiral får ikke bivirkninger
  • Hormonfritt
  • Slipper å huske å ta prevensjon hver dag

Ulemper og bivirkninger

  • Omtrent halvparten av de som bruker kobberspiral får en mye kraftigere menstruasjon. Kan også gi en mer langvarig og smertefull blødning. Omtrent 10% velger å fjerne spiralen innen ett år grunnet smerter og økt blødning.
  • Mange synes det er litt vondt å sette inn spiralen, men man vil kunne få smertestillende medisiner i forbindelse med innsetting
  • Det kan i sjeldne tilfeller oppstå infeksjon eller utstøting av spiralen

Konklusjon

Kobberspiral er et svært sikkert prevensjonsmiddel uten hormoner. Foruten om å virke som prevensjon kan kobberspiral også brukes som nødprevensjon. Omtrent 50% av de som begynner med kobberspiral vil ikke ha noen bivirkninger eller problemer. De resterende 50% vil få større og/eller mer smertefull menstruasjon. Kvinner som tidligere har født har ofte mindre bivirkninger av kobberspiralen.

Kobberspiral bør ikke brukes av kvinner som allerede sliter med stor og smertefull menstruasjon eller med tidligere gjennomgått eller høy risiko for infeksjon i skjede, livmor eller bekken.

Innsetting og fjerning

Før innsetting skal det undersøkes om kvinnen er gravid eller har seksuelt overførbar sykdom (kjønnssykdom). Kobberspiralen settes inn av lege, jordmor eller helsesøster. Mange opplever at selve innsettingen kan være smertefull, omtrent som kraftige menstruasjonssmerter. Det anbefales derfor å ta smertestillende tabletter (Paracet eller Ibux) 1-2 timer før innsetting.

Fjerning av spiral går raskt, og vil kun gi smerter i noen få sekunder.

Resept og refusjon

Kobberspiralen kan kjøpes reseptfritt på apoteket, og tas med til lege, helseesykepleier eller jordmor for innsetting. Kvinner mellom 16 og 22 år får gratis eller rabattert prevensjon. Dersom man skal benytte denne ordningen trenger man resept av lege, jordmor eller helsesøster. Det finnes et stort utvalg av kobberspiraler.

| Publisert

| Oppdatert