Retinoblastom

Retinoblastom

Innledning Retinoblastom er en ondartet svulst utgått fra netthinnen (retina) i øyet. Tilstanden forekommer utelukkende hos barn. Omtrent 2 av 3 tilfeller oppdages før 3-årsalderen. Blant de som har retinoblastom så vil 1 av 3 ha tilstanden på begge øynene. Hos omtrent 30-40% så er tilstanden arvelig. Grunnen til at svulsten oppstår er manglende funksjon…

| Oppdatert

Innledning

Retinoblastom er en ondartet svulst utgått fra netthinnen (retina) i øyet. Tilstanden forekommer utelukkende hos barn. Omtrent 2 av 3 tilfeller oppdages før 3-årsalderen. Blant de som har retinoblastom så vil 1 av 3 ha tilstanden på begge øynene. Hos omtrent 30-40% så er tilstanden arvelig.

Grunnen til at svulsten oppstår er manglende funksjon av et så kalt tumorsuppresorgen. Det vil si gener som hemmer cellevekst.

I dag blir alle barn rutinekontrollers og oppfølgingen er så god at dødeligheten av retinoblastom er svært lav. Pasienter som er arvelig disponert følges livslangt, da faren for andre ondartede svulster er forhøyet.

Klinikk 

Svulsten vokser raskt og gir nedsatt syn. Når øyet ikke lenger klarer å fokusere, begynner det å skjele. Dette er en viktig grunn til at alle skjelende barn skal henvises til øyelege.

Diagnosen

Diagnosen stilles ofte ut fra klinikken og sykehistorien. Ved en øyeundersøkelse kalt oftalmoskopi kan det sees hvite områder med svulstvev i øyet. Ved mistanke om retinoblastom vil øyet undersøkes med ultralyd, mens barnet er i full narkose.

En sjelden gang vil man oppdage sykdommen ved at refleksen i øyet ikke er rød, men hvit. Dette kan oppdages på bilder der det er brukt blits.

Behandling 

Den vanligste behandlingen er strålebehandling og cellegift. I sjeldne tilfeller må øyeeplet fjernes kirurgisk. Ubehandlet er sykdommen dødelig. Behandlingen blir skreddersydd for barnet og er et samarbeidsprosjekt mellom øyeleger, barneleger, røntgenleger og leger som kartlegger genetiske forhold.

Referanser

Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for diagnostikk, behandling og oppfølging av kreft hos barn, 26.05.2020

| Publisert

| Oppdatert