Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Klumpfølelse i halsen

Klumpfølelse i halsen er en svært vanlig tilstand. Som regel er årsaken helt ufarlig, men en sjelden gang kan det dreie seg om alvorlig sykdom.

Om klumpfølelse i halsen

Klumpfølelse i halsen, også kalt globus pharyngeus på legespråket, er et svært vanlig symptom. Omtrent 4% av konsultasjonene hos øre-nese-hals-legen skyldes pasienter som kommer med disse plagene. Tilstanden er hyppigst hos pasienter i 50-60 årene, er like hyppig blant både menn og kvinner, men kvinner tar oftere kontakt med legen for problemet. 

Klumfølelsen i halsen vil gjerne kunne vare over lang tid, kan være vanskelig å behandle og vil ofte kunne komme tilbake. Som regel er tilstanden helt ufarlig, men en sjelden gang kan det skyldes alvorlig sykdom. 

Symptomer

Oppleves som en klumpfornemmelse i halsen i høyde med strupehodet, gjerne samtidig med en følelse av økt slimdannelse. Plagene er ofte kraftigst utenom måtidene. Det er også typisk at symptomene kan komme og gå. Klumpen kan ikke kjennes fysisk fra utsiden, og det er ikke smerter ved svelging av mat. 

 

Hyppige årsaker til klumpfølelse i halsen

  • Den hyppigste årsaken til klumpfølelse i halsen er sure oppstøt (refluks). Refluks av surt mageinnhold kan irritere og skape betennelse i spiserøret.  
  • Det er heller ikke uvanlig at plagene oppstår etter en luftveisinfeksjon der man har harket og hostet mye. Eksempler på dette kan være gjennomgåtte betennelser i mandler, bihuler eller bak i svelget
  • Angst og psykiske plager

Sjeldne årsaker

Det finnes en rekke mer sjeldne årsaker som kan føre til klumfølelse i halsen. 

  • Sjeldne betennelsestilstander i hals/ spiserør
  • Sykdom i skjoldbruskkjertel
  • Forstørret tungerot (tungebasishypertrofi)
  • Kreft i bakre del av svelget

Utredning og behandling

Tilstanden bør utredes dersom den vedvarer. Du bør da få en henvisning til  spesialist i Øre-nese-hals-sykdommer.  Dette er primært for å utelukke alvorlig sykdom. Dette gjelder særlig der hvor plagene er ledsaget av svelgvansker, smerter, eller utstråling til en side på halsen eller mot øret, eller hos røykere.

Dersom ØNH-legen ikke finner noe galt, kan man forsøke behandling med en magesyredempende medisin. Det er også viktig og forsøke å unngå all unødig harking og kremting. Symptomene vil hos mange gå tilbake uten at behandling er nødvendig. Hos noen vil det være riktig  med nærmere utredning med røntgen, eller spiserørsundersøkelse. 

Les mer

Dersom du er spesielt interessert kan du lese denne oppsummeringsartikkelen på engelsk om årsaker og behandlingsalternativer ved denne tilstanden.

Innholdsfortegnelse

Om denne siden

Opplysningene som gis på medisin.no er ikke en erstatning for et vanlig legebesøk. Dersom du finner opplysninger i teksten du mener er feil, vennligst ta kontakt med oss.