Mann med akutt urinretensjon

Urinretensjon

Akutt urinretensjon er når en person plutselig ikke klarer å tømme blæren fullstendig. Tilstanden er vanligst hos eldre menn.

| Oppdatert

Akutt urinretensjon er når en person plutselig ikke klarer å tømme blæren fullstendig. Dette er vanligst hos eldre menn.

Symptomer

Symptomene på akutt urinretensjon inkluderer manglende evne til å urinere, smerter og sterk trang til å urinere. For å diagnostisere tilstanden kan legen undersøke blæren ved å kjenne på den eller bruke ultralyd. Ved mistanke om blødning og urinretensjon kan det være nødvendig med ytterligere undersøkelser.

Årsaker

Noen vanlige årsaker inkluderer forstørret prostata, urinveisinfeksjon, svak blæremuskulatur eller nedsatt nervefunksjon i blæren.

Behandling

Behandling av akutt urinretensjon innebærer vanligvis innleggelse av et kateter for å tømme blæren. Dette gjøres så raskt som mulig. I noen tilfeller kan det være nødvendig å la et permanent kateter ligge i noen dager. Hvis årsaken til urinretensjonen er kjent og ikke alvorlig, kan pasienten noen ganger unngå sykehusinnleggelse og få kateteret fjernet hos sin egen lege etter noen dager. Hvis kateterisering ikke er mulig eller årsaken til tilstanden er uklar, kan sykehusinnleggelse være nødvendig. I sjeldne tilfeller kan blæren punkteres med en nål for å lindre symptomer umiddelbart.

Komplikasjoner

Komplikasjoner av akutt urinretensjon kan inkludere blødning, lavt blodtrykk eller økt urinproduksjon etter at obstruksjonen er fjernet.

| Publisert

| Oppdatert