Ved cystoskopi undersøker man urinrøret og blæren. Man gjør dette ved å føre et tynt, stivt eller bøyelig skop gjennom urinrøret. Legen kan se gjennom cystoskopet, eller det kan være koblet opp mot en TV-skjerm.
Ola Skaansar, Lege
| Oppdatert
Ved cystoskopi undersøker man urinrøret og blæren. Man gjør dette ved å føre et tynt, stivt eller bøyelig skop gjennom urinrøret. Legen kan se gjennom cystoskopet, eller det kan være koblet opp mot en TV-skjerm.
Indikasjon for cystoskopi
Hos menn så er vanligste årsak problemer med vannlating (urinretensjon). Dette kan ofte skyldes forstørret prostata eller steiner i blæren. Av og til kan man også finne blærekreft.
Hos kvinner så er vanligste indikasjon urinveisinfeksjon eller at hun har observert blodig urin.
Forberedelser
Du trenger ikke å forberede deg til undersøkelsen. Man får vanligvis god informasjon om hvordan undersøkelsen foregår av lege eller sykepleier. Før undersøkelsen går man på toalettet og tømmer blæren. Noen pasienter har behov for beroligende medisiner.
Hvordan utføres cystoskopi?
Undersøkelsen foretas mens pasienten ligger på ryggen med beina plassert i beinholdere. Genitalia blir vasket grundig for å hindre mulig bakteriespredning inn i urinveiene og blæren. Det blir gitt lokalbedøvelse, i form av lidokaingel som blir presset inn i urinrøret.
Man venter deretter rundt 5 minutter til lokalbedøvelsen har fått effekt. Deretter går man forsiktig inn i urinrøret med skopet. Skopet er som regel fleksibelt og har en tupp som kan styres. Dette gjør at legen kan navigere for å få best mulig oversikt.
Når tuppen av skopet kommer inn i blæren, sprøyter man inn saltvann for å utspile blæren og dermed få oversikt. Kameraet i tuppen av skopet kan vris rundt så legen får se hele innsiden av blæren.
Det er mulig å ta vevsprøver med skopet dersom dette skulle være nødvendig. Vevsprøvene tas så man kan kikke etter vevsforandringer i mikroskop.
Etter undersøkelsen
For å motvirke risikoen for infeksjon er det viktig å drikke rikelig for å skylle gjennom urinveiene etter undersøkelsen.
Dersom du skulle få symptomer som feber, rask puls, frysninger etter undersøkelsen er det viktig at du kontakter klinikken. Dette kan være tegn på at man har hatt en infeksjon i urinveiene og at bakterier har kommet over i blodet.
Ventetid for undersøkelse
Ventetiden på cystoskopi varierer mellom sykehusene. Se ventetid på cystoskopi ved å velge ditt lokalsykehus
Ofte stilte spørsmål
Er det vanlig med blødninger etter cystoskopi?
Av og til kan det oppstå små rifter i blæren eller i prostata. Dette kan gi småblødninger
Hvor lenge varer en cystoskopi-undersøkelse?
Som regel så varer den bare 5-10 minutter. Men det settes av lenger tid da undersøkelsen må forberedes, pasienten vil ofte ha litt informasjon og man skal sette bedøvelse som skal ha 5 minutter virketid.
Er cystoskopi vondt?
Undersøkelsen kan være litt ubehagelig. Men jo bedre du klarer å slappe av jo mindre anspent vil du være og undersøkelsen blir da mindre ubehagelig.
Er det noen bivirkninger etter cystoskopi?
Noen kan oppleve svie i urinrøret og småblødninger. Dette er ikke farlig. Det er også vanlig å kjenne svie ved vannlating de første gangene man tisser etter undersøkelsen.
Dersom du får feber, rask puls, frysninger eller begynner å føle deg dårlig etter undersøkelsen er det viktig at du kontakter lege.
Kan man gjennomføre cystoskopi når man har menstruasjon?
Kvinner med menstruasjon kan fint gjennomføre undersøkelsen.