Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Leddbåndskade i tommelen (UCL-skade)

Leddbåndsskade i tommelen skyldes ofte en akutt skade der tommelen hekter seg fast i skistav og medfører avrivning av et leddbånd i tommelen
Leddbåndsskade i tommelen

Innledning

Leddbåndet som skades kalles det ulnare kolatterale ligamentet. Dette forkortes på engelsk UCL, og tilstanden kalles derfor også en UCL-skade.

Leddbåndet kan rives av eller det kan oppstå en bruddskade der leddbåndet fester. Skaden oppstår oftest ved at tommelen blir rykket ut til siden, når tommelen hekter seg fast i en skistav. Tilstanden kalles derfor ofte Skier´s thumb.

Symptomer og tegn

Typiske vil pasienten ha smerter, hevelse og følelse av instabilitet over tommelens grunnledd. Pasienten vil også ha nedsatt kraft og problemer med å gripe ordentlig.

Diagnostikk

Det tas et røntgenbilde av tommelen og legen vil også gjøre undersøkelser der man tester stabiliteten i tommelens grunnledd. Ofte gjøres dette med lokalbedøvelse.

Behandling

Skaden behandles enten med gips eller med operasjon.

Innholdsfortegnelse

Om denne siden

Opplysningene som gis på medisin.no er ikke en erstatning for et vanlig legebesøk. Dersom du finner opplysninger i teksten du mener er feil, vennligst ta kontakt med oss.