Brudd i fingeren

Brudd i fingeren (fingerfraktur) oppstår etter vridninger eller direkte skade mot fingeren.

Symptomer og kjennetegn på brudd i fingeren

Kjennetegn ved brudd i fingeren er: smerter, hevelse i området rundt bruddet, misfarging i huden (ofte blårød hud), feilstillinger, smerter ved bevegelse eller ved berøring av bruddområdet.

Når skal man oppsøke lege?

Det er viktig å oppsøke lege dersom du mistenker at du kan ha fått et brudd i fingeren.

Diagnostikk ved mistenkt brudd i fingeren

Ved en skadet finger vil legen kunne:

  • Stille spørsmål om hva som har skjedd og spørre deg hvordan funksjonen i hånden/fingeren din er.
  • Undersøke. Legen ser etter feilstillinger, tydelige skader og undersøker bevegelighet, nervefunksjon og blodforsyning i fingeren
  • Ta et røntgenbilde, som vil kunne avsløre brudd og fingre som har gått ut av ledd

Behandling av brudd i fingeren

Behandlingen varierer mye med bruddets karakter. Behandlingsmålet er å gjenopprette funksjonen i fingeren og å unngå senkomplikasjoner. Ved feilstillinger i fingeren er det viktig å sette på plass bruddendene i riktig stilling. Feilstillingen rettes ofte ut ved å legge et drag i fingeren under lokalbedøvelse. Av og til kan feilstillingen også kreve operasjon.

Behandling med gips, tape eller skinne er vanligst dersom det er liten feilstilling i bruddet.

Kirurgisk behandling er oftere indisert dersom det er stor feilstilling. Mens man venter på operasjon vil det ofte legges en metallanordning (ekstern fiksasjon) utenpå hånden for å holde bruddet stabilt. Etter operasjon med skruer legges hånden i gips (kamgips)

Møtet med legen

For å få mest mulig ut av møtet med legen kan det være lurt å bruke litt tid på å forberede seg. Dette gjelder enten man skal til time hos fastlegen eller man skal snakke med en lege på sykehuset. Både pasienter og pårørende som skal snakke med lege eller annet helsepersonell kan ha god nytte av disse tipsene:

  • Still spørsmål når du ikke skjønner. Av og til kan det være at legen forklarer ting på en vanskelig måte. Legen er der for å forklare ting til deg deg så du skjønner de. Vær ærlig og spør om legen kan forklare det på nytt dersom du ikke skjønner
  • Skriv ned dine spørsmål på et ark. Ofte kan man glemme å spørre alle spørsmålene man har. Skriv derfor ned alle spørsmål du måtte ha. Presenter dette for legen, så kan dere gå gjennom spørsmålene en etter en. Eksempler på spørsmål kan være?
    • Hva hvis fingeren ikke blir bedre?
    • Kan jeg bruke hånda og fingrene?
    • Hvilke undersøkelser trengs for å finne årsaken
    • Hva er behandlingsmuligheter ?