Erektil dysfunksjon

Ereksjonssvikt

Innledning Ereksjonssvikt er et vanlig problem. Ereksjon skjer ved at muskelatur i penis slapper av, så penis kan fylles med blod. Stimuleringen av ereksjon er en ryggmargsrefleks som kan påvirkes av både det man ser, føler, lukter og fantaserer om. Penis innerveres av en rekke forkjellige nervesystemer, kalt sympatiske, parasympatiske og somatiske nervefibre. Dersom disse […]

| Oppdatert

Innledning

Ereksjonssvikt er et vanlig problem. Ereksjon skjer ved at muskelatur i penis slapper av, så penis kan fylles med blod. Stimuleringen av ereksjon er en ryggmargsrefleks som kan påvirkes av både det man ser, føler, lukter og fantaserer om.

Penis innerveres av en rekke forkjellige nervesystemer, kalt sympatiske, parasympatiske og somatiske nervefibre. Dersom disse nervene skades, som for eksempel etter prostatakirurgi eller kirurgi på blære eller tarm, så kan ereksjonssvikt være en komplikasjon. Noen ganger kan erektil dysfunksjon være en såkalt kolibri-sykdom, altså et symptom som oppstår før annen sykdom har rukket å gi symptomer.

Årsaker til ereksjonssvikt

Det finnes en rekke forskjellige årsaker til ereksjonssvikt. Man skiller mellom

  • Psykolsosiale årsaker. Det er svært normalt å kunne oppleve nedsatt ereksjon grunnet for eksempel stress eller nedsatt lyst
  • Legemidler. Enkelte legemidler kan relativt ofte føre til erektil dysfunksjon. Eksempler er noen typer antidepressiva, antipsykotika, blodtrykksmedisiner og medisiner som virker på hormonsysemet (antiandrogener)
  • Hormonelle årsaker. Nedsatt produksjon av testosteron er en viktig årsak til ereksjonssvikt.
  • Nevrologiske skader. Nevrogen erektil dysfunksjon, som det også kalles, kan skyldes ulike typer skader og sykdom i hjernen, ryggmargen eller nerver som går ut fra ryggmargen (perifere nerver). Ved ryggmargsskade kan pasienten ha ereksjon, men denne kan komme uten noen bestemt stimulus, og er ofte kortvarig.
  • Skader eller misdannelser på blodkar. Vaskulær erektil dysfunksjon kan ha flere årsaker. For eksempel kan det finnes feil på blodårer fra penis, som gjør at for mye blod dreneres og ereksjonen svikter. Tidligere ble det gjort mye kirurgi på dette, men man har i dag gått bort fra dette.
  • Operasjonsskader. Flere typer kirurgiske operasjoner kan føre til skader på nerver og blodkar til penis.
  • Kroniske sykdommer. Pasienter med sykdommer som diabetes, nyresvikt, angina, depresjon og angst vil oftere slite med nedsatt evne til å få ereksjon.
  • Naturlig aldring. Seksualfunksjon vil falle med økende alder. Dette er helt normalt.
  • Morbus Peyronie er en tilstand der det dannes plakk og forkalkninger inni svamplegemet i penis. Dette kan oppstå etter traumer eller uten åpenbare årsaker. Dette gir ereksjonssvikt og smerter, og er også en av de vanligste årsakene til skjev penis

Utredning av ereksjonssvikt

Hos legen vil man forsøke å avdekke om den erektile dysfunksjonen er nyoppstått, om det forekommer spontan ereksjon om natten eller morgenen, om man har hatt lignende problemer tidligere, om man klarer å ha ereksjon alene eller sammen med en bestemt partner, om det finnes andre årsaker som stress, om pasienten har sexlyst, om puberteten har vært normal, øvrige sykdommer, legemidler og operasjoner.

Les også:
Vedvarende ereksjon (priapisme)

De fleste friske menn har ereksjon omtrent hver 3.-4. time gjennom natten. Dersom man har dette, fungerer nerver og blodårer tilstrekkelig til å gi en reisning. Legen kan da utelukke at det er skader på nerver og blodkar. Det hender også at pasienten har ereksjonssvikt bare i enkelte situasjoner, for eksempel sammen med sin faste partner, eller ved stressende situasjoner.

Det er også vanlig at legen gjør en fysisk undersøkelse av kjønnsorgan og testikler. I noen tilfeller kan man gjøre en Diagnostisk intrakavernøs injeksjon. Dette er en injeksjon av et stoff inn i svamplegemet i penis som gjør at man får ereksjon. Denne undersøkelsen kombineres med en ultralyd undersøkelse for å se etter unormal blodstrøm i penis.

Behandling av ereksjonssvikt

Generelle tiltak dersom en spesifikk tilstand som kan behandles medikamentelt eller kirurgisk ikke påvises, kan være samtale med psykolog eller sexolog, eller seponering av legemidler som kan gi ereksjonssvikt.

Legemidler. Ofte kjent som viagra. Er en medisin som forsterker en normal ereksjon. Dette er et førstevalg ved de fleste typer ereksjonssvikt der årsaken primært er psykososial.

Injeksjonsterapi. Brukes for å injisere et legemiddel kalt prostaglandin E1 eller papaverin injiseres inn i penis. Mange pasienter synes det fungererer greit å sette en injeksjon selv, om det er dette som skal til for å få en ereksjon.

Vakuumpumpe er en vakuumpumpe som settes på penis, som suger blod ut i penis. Dette gir ofte en kraftig ereksjon, men ofte kan den være kortvarig.

Penisring. Kan brukes for en kraftigere og mer langvarig ereksjon. Brukes også sammen med vakuumpumpe. En del pasienter synes penisring er smertefullt.

Les også:
Vondt i pungen/testiklene

Penisimplantat er en løsning dersom ingen andre tiltak har effekt. Ved dette inngrepet erstattes svamplegemeet i penis av kunstige implantater, og som pumpes opp med en pumpe i skrotum. Inngrepet er irreversivebelt. Ettersom glans penis ikke påvirkes, bevares normal sensorikk.

Referanser

Erectile dysfunction, NEJM

| Publisert

| Oppdatert

Populære artikler

Populære artikler