Hormonspiral

Hormonspiral er et populært og svært effektivt prevensjonsmiddel som plasseres i livmoren av kvalifisert helsepersonell

| Oppdatert

Innledning

En hormonspiral er laget av myk plast og inneholder hormonet gestagen. Hormonspiral er et effektivt prevensjonsmiddel som blir stadig mer hyppig brukt. Spiraler finnes både med og uten hormoner. En hormonfri spiral kalles kobberspiral og frigjør kobberioner istedenfor hormoner.

Hormonspiral er anbefalt av Legemiddelverket som et mulig førstevalg til kvinner som skal begynne med langtidsvirkende prevensjon. En av grunnene til dette er at hormonspiral er svært sikker og fordi den ikke har alvorlige bivirkninger.

Spiralen plasseres inn i livmor av lege, jordmor eller helsesykepleier. Hormonspiralen virker på en slik måte at slimet i livmorhalsen blir seigere. Dette gjør at sædceller ikke kommer inn i livmoren. Hormonene som frigjøres vil også føre til at eggceller og sædceller bli inaktivert. Dette fører til at sædceller ikke får befruktet egget.

Fordeler med hormonspiral

  • 3-6 års varighet avhengig av type spiral
  • Ekstremt god sikkerhet mot å bli gravid
  • Gir ikke risiko for brystkreft og blodpropp
  • Gratis eller rabatt for kvinner mellom 16-21år

Ulemper og bivirkninger

  • Noen kvinner får uregelmessige blødninger. (Ofte vil disse dette gå over i løpet av tre måneder)
  • Mange synes det er litt vondt å sette inn spiralen (man vil kunne få smertestillende medisiner i forbindelse med innsetting)
  • Kan i sjeldne tilfeller oppstå infeksjon eller utstøting av spiralen
  • Ikke samleie, tampong eller bading i offentlige bad første uka etter innsetting
  • Noen kan få bivirkninger som hodepine, dårligere sexlyst, ømme bryster, tørrhet i skjeden, kviser, fet hud, fett hår, humørsvingninger og depresjon. (bivirkningene er som regel verst den første perioden og pleier å gi seg innen tre måneder)

Passer best for

Kan brukes av de aller fleste kvinner. Anbefalt av Legemiddelverket som mulig førstevalg ved behov for langtidsvirkende prevensjon. Også kvinner med forøket risiko for blodpropp kan bruke hormonspiral.

Innsetting av spiral

Det er viktig at du ikke er gravid eller har kjønnssykdommer som klamydia, gonoré og mykoplasma når du setter inn spiral. Det er derfor vanlig at man tar en prøve for kjønnsykdommer før innsetting. Det er også vanlig å ta smertestillende tabletter som paracet og ibux i forkant av spiralinsettingen.

Etter innsetting

For å unngå infeksjon etter innsetting av spiral anbefales det å holde livmoren i ro i en uke. Dette vil si at man ikke skal ha samleie, ikke bruke tampong og ikke eller bade i offentlige basseng.

Dersom smertene etter innsettingen vedvarer, man får feber eller nedsatt allmenntilstand burde du oppsøke lege.

Hvilke hormonspiraler finnes?

VarighetStørrelseMengde hormonerBrukes avBlødningsfriSikkerhet
Jaydess

Inn til 3 år
LitenMinstBrukes sjeldent da den oftere gir blødningsforstyrrelserMangeVeldig sikker
KyleenaInn til 5 årLitenMellomHyppigst brukt til de som ikke har født barnFlereSikrere
MirenaInn til 6 årStørreMestHyppigst brukt til de som har født barn da livmoren er litt større. Også brukt av kvinner som får blødningsforstyrrelser av KyleenaFlestSikrest
LevosertInn til 6 årStørreMestSamme som MirenaOmtrent samme som MirenaOmtrent samme som Mirena

Vanlige spørsmål

| Publisert

| Oppdatert