Om
Det er relativt normalt for barn å ha tett nese. De minste barna (barn under seks måneder), kan ha neselyder uten at det foreligger forkjølelse. Når barn blir fra litt større, er det svært vanlig at de blir forkjølet. Dette kan gi midlertidige søvnvansker, da barnet sover dårligere fordi det må puste med åpen munn.
Les også artikkel om tett nese hos voksne
Nesens funksjon
Nesen filtrerer, fukter og varmer opp luften vi puster inn. Hvis nesen er tett har vi heldigvis munnen å puste med, men luftkvaliteten som når lungene blir vesentlig dårligere ved munnpusting. Tett nese fører til at man begynner å puste med munnen som vil tørke ut slimhinner i munn og svelg.
Nesen har en naturlig syklus der den ene siden er mer åpen enn den andre. Vekslingen skjer ca. hver 4. time og er et normalfenomen. Ved forkjølelse vil man merke dette ekstra godt, da slimhinnene i nesen blir hovne og gjør at nesen blir tettere. Nesen kan bli trangere i liggende stilling på grunn av høyere vevstrykk i flatt leie.
Byggestenene i nesen er slimhinne, brusk og ben. Disse tre komponentene kan alle bidra til å gjøre nesen tett. Neselimhinnene kan alene gi tett nese ved at de hovner opp, enten midlertidig ved f.eks forkjølelse eller bihulebetennelse, eller mer varig som ved allergi.
Brusken som skiller de to neseborene (skilleveggen) kan bli skjev. Dette vil kunne føre til tett nese. Skilleveggen består av brusk fortil og ben i bakre del. Skilleveggen er sjelden helt rett, og får seg ofte en trøkk under fødselen.
Vanlige tilstander
Det er flere årsaker som kan føre til tett nese hos barn. De vanligste er:
- Forkjølelse. Vanlige symptomer er vondt i halsen, nysing og rennende nese. Hodepine og frysninger er ikke uvanlig. Små barn kan få feber. Virusinfeksjoner går tilbake av seg selv og skal ikke behandles med antibiotika. Dersom det er snakk om en bakteriell infeksjon vil det i noen tilfeller være nødvendig med antibiotika.
- Fremmedlegeme. Ikke rent sjeldent kan barn få fremmedlegemer som for eksempel perler, skumgummi eller deler av leketøy. Man kan forsøke å holde for de ene neseboret, å få barnet til å blåse med nesen. Dersom dette ikke går, bør man oppsøke lege. Man skal være svært forsiktig med å bruke pinsett for å fjerne fremmedlegeme selv, da man ofte kan dyttet gjenstanden lenger inn.
- «Barnepolypp» i nesesvelgrommet. Over området for drøvelen sitter nesesvelgmandelen, som også kalles falsk mandel eller barnepolypp. Denne er ofte forstørret hos barn og er en svært vanlig årsak til tett nese hos små barn. Operativ fjerning av denne er et av verdens vanligste inngrep.
Sjeldne tilstander
Koanalatresier
Sjeldent. Hos nyfødte barn kan medfødte benede sammenvoksninger i bakre del av nesen være årsaken og dette krever en akutt operasjon, fordi nyfødte barn er avhengig av nesen for å få puste.
Hva kan man gjøre selv?
Hvis barnet har vansker med å suge melk på grunn av nesetetthet, kan man forsøke å dryppe saltvannsdråper i neseborene på barnet før måltidene. Man kan også tørke bort snørr med en klut, bruke et nesesug eller ballongsprøyte for å få ut snørr.
Det kan da være lurt å heve hodeenden av barnesengen ca. 10-20 cm. Det kan også være lurt å dryppe med saltvannsdråper morgen og kveld
Når bør man oppsøke lege?
Nesetetthet hos barn går oftest over av seg selv, men dersom du opplever å ha kronisk tett nese, eller tett nese i lang tid (mer enn 1-2 uker) med kraftige symptomer, bør du kontakte din lege. Er barnet alltid tett i nesen, kan det nemlig dreie seg om noe mer alvorlig enn et typisk forkjølelsesvirus, hvilket krever særskilt behandling. Oppsøk lege ved:
• Tett nese og samtidig snorking, munnpusting, nasal stemme eller langvarige øreplager. Barnet burde undersøkes av øre-nese-hals-lege. Dette er for å utelukke at barnet har «barnepolypper»
• Ved ensidig nesetetthet hos barn. Det er da sannsynlig at barnet kan ha fått et fremmedlegeme inn i nesen eller det kan være en nesepolypp.
• Ved puss eller blodig sekret fra nesen. Det er da sannsynlig at barnet kan ha fått et fremmedlegeme inn i nesen, men kan også for eksempel skyldes en bihulebetennelse
• Ved betydelig eller vedvarende rennende nese bør barnet undersøkes av lege for å finne underliggende årsak
• Ved påvirket allmenntilstand eller problemer med å ta til seg morsmelk/næring bør barnet undersøkes av lege