Barnesykdommer: Kusma

Kusma (Latin: parotitis epidemica) er en barnesykdom uten utslett. Sykdommen kalles også noe upresist bare parotitt, men dette er egentlig et samlenavn på alle typer betennelser / infeksjoner i ørespyttkjertelen (parotis = ørespyttkjertel, itis = betennelse). På engelsk heter kusma mumps. Kusma forårsakes av kusmaviruset og medfører en infeksjon i spyttkjertler, men også andre vev kan rammes. Kusma er også en reisesykdom. Det større sjanse for å få barnesykdommen ved reising (kilde: Wikipedia).

 

Mer informasjon om kusma:

Kusma; årsaker, symptomer og behandling

Pasienthåndboka om kusma

Folkehelseinstituttet om kusma

Kusma vaksine, MMR

 

Informasjonen på denne siden erstatter på ingen måte konsultasjon hos lege / medisinsk personell. Intet av innholdet på Medisin.no er ment å basere diagnostisering, forebygging eller behandling av sykdommer / plager på. Vi har ikke ansvar for innholdet på eksterne sider vi linker til. Dette gjelder alle linker, også sponsede.

Vi bruker åpen kildekode, og all skrevet informasjon på denne siden kan kopieres og benyttes av andre, så fremt det refereres til opphav. Bilder/logo er kopibeskyttet. Egne retningslinjer for kopibeskyttelse gjelder for de ulike sider vi linker til.

post@medisin.no